Seyit Ali Kahraman

15 Mayıs 1953 tarihinde Kayseri/Tomarza’ya bağlı Persek Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra orta ve lise eğitimini Kayseri’de tamamladı. 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde 1980 yılında master çalışmasını tamamladı ve doktora çalışmalarına başladı. Bir süre felsefe öğretmenliğinden sonra 1983-1985 yıllarında M. Ü. İlahiyat Fakültesi’nde sözleşmeli öğretim görevlisi olarak felsefe tarihi dersleri verdi.

1987-1992 yılları arasında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde arşiv uzmanı olarak çalıştı. 1992 yılında Başbakanlık DAGM. Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda göreve başladı. 1993-2004 yılları arasında Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda Analitik Tasnif Şube Müdürlüğü görevinde bulundu. Yayın sorumlusu olarak 40’ı aşkın kitabın hazırlanması çalışmalarında bulundu. Aynı dönemde Analitik Tasnif Şube Müdürlüğü bünyesinde Bilgi-İşlem Servisi’nin kurulmasında yönetici olarak görev aldı.

1993 yılında Bulgaristan’daki Osmanlı belgelerini incelemek üzere Bulgaristan’a gitti. 1998 yılında Kıbrıs Adası’ndaki Türk vakıf mal varlıklarının tespiti için K.K.T.C.’ye gidip çalışmaları yürüttü. 1999 yılında Cezayir’deki Osmanlı belgelerini incelemek üzere Cezayir’e gitti. 2010 yılında T. C. Cumhurbaşkanlığı’nda uzman olarak görev yaptı. Tekrar Arşiv’deki görevine dönüp Ocak 2018’de emekli oldu.

Devlet memuriyeti dışında, özellikle Osmanlı tarih ve kültürü ile ilgili kitaplar hazırladı ve çeşitli kültür çalışmalarına katıldı. 2002-6 yıllarında Harvard Üniversitesi, Dumbarton Oaks Enstitüsü Middle East Garden Traditions çalışma grubunda İslâm coğrafyası bahçecilik tarihi ile ilgili çalışmalarda bulundu.

2006 yılından itibaren Türk Dil Kurumu Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü Grubu, Yer İsimleri Çalışma Grubu ile Elektronik Dil Yayımcılığı Araştırma ve Uygulama Çalışma Grubu çalışmalarında bulundu.

2011 yılında, Evliyâ Çelebi’nin doğumunun 400. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu’nca oluşturulan yürütme kurulunda görev aldı. Bu çerçevede gerek yurt dışı (Macaristan, Bosna-Hersek, İtalya, Ürdün ve Mısır) ve gerek yurt içinde çeşitli kuruluşlarda Evliyâ Çelebi’yi tanıtıcı konferanslar verdi, seminerlere ve panellere konuşmacı olarak katıldı, çeşitli televizyon ve radyolarda Evliyâ Çelebi’yi anlatan konuşmalar yaptı. Ayrıca 3 adet dizi belgeselin metin yazarlığı ve danışmanlığını üstlendi.

1986 yılında ara verdiği doktora çalışmasına öğrenci affıyla geri dönüp 2013 yılında “İlk Savaş Muhabirimiz Evliyâ Çelebi” teziyle doktor unvanını aldı.

Yayınlamış olduğu kitapların sayısı 90 cildi geçmiştir. Ayrıca 100 kadar bilimsel esere katkıda bulunmuş, çeşitli dergi ve koleksiyonlarda makaleler yayınlamıştır.

Yayınlarından bazıları: İslâm Dünyasından Hatıralar, Muallim Naci, Ahmed Cevdet Paşa ve Ziya Paşa; Hayatı ve Eserleri, Sicill-i Osmanî; 6 cilt, Resimli Osmanlı Tarihi, Ahmet Rasim, Bulgaristan’daki Osmanlı Evrakı (müş.), 4 cilt. İlmiye Sâlnâmesi (müşterek), Evliyâ Çelebi Seyahatnamesi, 1-10. kitaplar (Toplam 10 cilt, Y. Dağlı vd. ile birlikte), Günümüz Türkçesiyle Evliyâ Çelebi Seyahatnamesi (Toplam 20 cilt) , Evkâf-ı Hümâyûn Nezâreti; Tarih ve Teşkilât, Şehzâdelerin Sünnet Düğünü/Sûr-ı Hümâyûn, Karaman Vilâyeti Vakıfları: 2 cilt, Kayseri Sancağı Timarları: 2 cilt, Evliyâ Çelebi ile Devr-i Âlem, Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nin tıpkıbasımı-dizini (6 cilt), Osmanlı Çiçekçileri ve Çiçekleri (8 yazma), Şükûfenâme (9 yazma), Surre-i Hümâyûn (müşterek), Osmanlı’da Kahve ve Kahvehane, Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi İstanbul, Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nden Seçmeler, Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’ne göre Yavuz Sultan Selimşah, Osmanlı Devlet Yönetimi 4 cilt (A. Cevdet Paşa, Tezakir), Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’ne Göre Fatih Sultan Mehmed, Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’ne Göre Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Kanunları ve Devlet Teşkilâtı (Ayn Ali Efendi)